2 Ekim 2014 Perşembe

haca giderken hangi hazırlıklar yapılır


çook sevgili eşim bu kurban bayramında yanımda olamayacak sebebi ise kutsal bir yolculuk. her ne kadar insanın içi burkulsa da yapılan ibadet nedeni ile ayrı bir mutlulukta oluyor, burukluğun sebebi hem ayrılık daha çokta insanın kendisinin gidememesi oluyor.
 tabi bu yolculuk için özenli bir hazırlık şart.
bazen çok ince şeyleri düşünmek gerekiyor. tecrübesi olanlara sorduk internetten araştırdık ve bizde dolu dolu bir çanta hazırladık. hal böyle olunca bizim gibi tecrübesiz olanlarda faydalansın diye bir yazı hazırlamak istedim. kendim gitmiş olsaydım daha ayrı bir lezzeti olurdu bu yazının belli mi olur belki bir gün bana da nasip olur da buradan okur neler yaptığımızı hatırlarım :))
öncelikle hac mevsiminde Kabe inanılmaz kalabalıkmış bu yüzden bir giydiğiniz kıyafeti ertesi gün giymeyi bırakın yarım gün ancak giyinebiliyormuşsunuz. Biz eşime;

*15 ti-short(pamuklu olandan ki içine atlet giymesin diye), 
*4 gömlek(uzun kollu ve kısa kollu), 
*5 atlet, 
*7 adet şalvar, 
*2 adet eşofman, 
*ihram seti
*banyo havlusu
* 2 adet el yüz havlusu (kağıt havlu koymadık yük olmasın ordan alsın diye)
*10 adet çorap
* 2 adet terlik
* 1 adet sandelet
* döndüğünde hava değişikliğinden etkilenip üşümesin diye ince bir ceket

giyim adına bu hazırlıkları yaparken ekstra hazırlıklarımızda oldu tabi. şeytan taşlamaya gittiklerinde taş toplaması için bir kese çanta

tavaf yaparken veya yemeğe uzunca vakitler olduğu zamanlarda atıştırıp kuvvetten düşmemesi için çerez paketleri

benim eşim çaya çok düşkündür orada keyif yapmaya zamanı olmaz ve en azından sıcak su bulursa hemen içebilsin diye salama çayda koyduk valize

orası ibadet yeri olduğu için haliyle diğer her ihtiyaca kısa zaman ayrılması gerekiyor bunlar içinde pratik bir paket hazırladım. içinde şampuan, tıraş bıçağı, tırnak çakısı, makas, iyi etkili el ve ayak bakım kremi (tavaf sonrası ayaklar yara olabildiği için en azından hafifletmek adına), mini boy diş macunu, diş fırçası


koluna takması için bir tane kol çantası hazırladık içinde hac ile ilgili her şeyin yazdığı kitaplar, rehberler, dua kitapları koyduk. bir tanede defter ve kalem koyduk ki neler yaptığını fırsat oldukça yazsın, böylelikle geldiğinde her şeyi hatırlasın diye :)

 kol çantası dışında katlanılabilen paraşüt bir çantada koyduk içinde ince bir seccade, zikirmatik vardı



giderkende börek ve yaprak sarması hazırladık çünkü kaçta binerler kaçta inerler belli olmaz yolda acıkırsa yesin diye ki tahmin ettiğimiz gibi uçak normal saatinde geç kalktı ve bekleyişlerde çok işe yaradığını düşünüyorum.

ve en önemlisi güzel bir dua listesi hazırladık kimin ne dileği var diye sorduk ve yaklaşık 5 sayfalık bir liste hazırladık. aynı zamanada haca gidenle yapılan ibadetlerde hediye olarak gönderilir diyede Hatimler, Yasinler, Salavatlar, Tevhidlerin yazıldığı bir listede hazırladık Paygamber Efendimize ulaştırılmak üzere.

bizim aklımıza bunlar geldi bunları almak istemeyen veya farklı şeyler ekleyenler de olabilir. İnşaallah Rabbim tüm inananlara nasip eder. okuduysanız bir duada siz ederseniz nasıl memnun olurum. çünkü başkası için yapılan dua daha hızlı kabul olurmuş. ben şimdiden okuyan okumayan herkese dua ediyorum. Allah'a emanet olun... :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder